Projekt ‘‘Posejdon – terapijsko ronjenje za osobe s intelektualnim teškoćama’’

TERAPIJSKO RONJENJE JE ODRŽANO U DIVE CENTRU RUBIN U ROVINJU

Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije Pula petu godinu u sklopu svojih aktivnosti po projektu ”Terapijsko ronjenje” u partnerstvu sa Udrugom ronilačkih centara ”Altum Mare” provodi terapijsko ronjenje za korisnike udruge. Terapijsko ronjenje se održalo u Dive centru Rubin u Rovinju, a  projekt je sufinancirao Grad Rovinj.

Projekt ima za cilj psihosocijalnu rehabilitaciju i integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu, te izjednačavanje mogućnosti sudjelovanja osoba s intelektualnim teškoćama u sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Ronioci su podučavali korisnike kako se služiti ronilačkom opremom i pravilno disati u vodi, te na taj način predočiti korisnicima čari ronjenja kao neovisnog kretanja pod vodom. Nakon edukacije i usvajanja teoretskog dijela slijedilo je terapijsko ronjenje. Korisnici su na površini mora ronili s ronilačkom opremom kako bi doživjeli disanje pod vodom i vidjeli ljepotu podvodnog svijeta.

Za korisnike je organizirana vožnja brodom i upoznavanje sa rovinjskim arhipelagom. Provođenje terapijskog ronjenja usmjereno je poboljšanju fizičkog zdravlja i emocionalnog stanja korisnika, smanjenju socijalne izoliranosti, povećanju samopouzdanja, prevladavanju i suočavanje sa strahovima.

Udruga ronilačkih centara „Altum mare“ aktivno od 2013. godine provodi projekt „Posejdon – terapijsko ronjenje za osobe s invaliditetom“, koji ima za cilj osposobljavanje licenciranih voditelja ronjenja za osobe s invaliditetom, senzibilizirati i poticati ekološku svijesti o važnosti očuvanja voda među osobama s invaliditetom i šire javnosti, te kreirati strategiju terapijskog ronjenja. Projekt podržava Ministarstvo turizma, te lokalna i regionalna samouprava, a korisnici će posjetiti i Ekomuzej „Batana“ u Rovinju.

Novosti

Psihološka pomoć

U prostorijama udruge provodi se psihološka grupna i individualna pomoć. Članovi mogu zatražiti psihološku pomoć

Terapijsko ronjenje

Na Gradskom bazenu Dino Makovac u Puli započelo je terapijsko ronjenje u suradnji sa Udrugom