Vodnjanski osnovci u posjetu udruzi

PROJEKT ”MALI I VELIKI KREATIVCI”

Učenici Osnovne škole Vodnjan-Scuola elementare Dignano 6. a razred sa svojom razrednicom prof. Martinom Špeher posjetili su korisnike Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula. Korisnici udruge održali su za učenike kulturno-zabavni program u prigodnim istarskim nošnjama otplesali su „Balun“, te recitirali pjesme o prijateljstvu. Učenici su obradovali korisnike recitacijom, sviranjem na sintesajzeru i pjevanjem.

Za učenike i korisnike udruge radna terapeutkinja Sandra Išić i odgojiteljica Sabina Marić organizirale su literarno-dramsku i sportsko-edukativnu radionicu.

Na literarno-dramskoj radionici učenici su upoznati sa aktivnostima udruge. Pročitani su sastavi korisnika na teme što je invaliditet, kako se nositi s njime i zašto volimo dolaziti u udrugu. Na kraju radionice učenici su dobili zadatak opisati susret sa udrugom i osjećaje prema invalidnim osobama, a odabrani  sastavi pročita će se na kulturnom programu na završnici projekta.

Na sportsko-edukativnoj radionici poticala se empatija i razumijevanje za osobe s intelektualnim teškoćama, te njihova socijalizacija i integracija kroz radionicu „Iskustvom do spoznaje različitih stanja invalidnosti“. Radionica se sastojala od interaktivnog predavanja i motoričkog kretanja kroz poligon sa preprekama uz korištenje invalidnih pomagala. Na završetku radionice održana je igra pogađanja pojmova uporabom znakovnog  jezika.

Na radionici sudjelovali su i učenici iz Medicinske škole Pula, smjer fizioterapeutski tehničar/fizioterapeutska tehničarka sa profesoricom Danijelom Panić, koji su učenike upoznali kako postati fizioterapeut, što fizioterapeutski tehničar radi, koji su predmeti i koje su mogućnosti daljnjeg školovanja i zaposlenja po završetku škole.

Sve aktivnosti provedene su u sklopu projekta „Mali i veliki kreativci“, koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Završna prezentacija projekta održati će se 12.06.2019. godine u 17 sati u Domu hrvatskih branitelja.

Udruga se zahvaljuje ravnatelju Corrado Ghiraldo na dugogodišnjoj suradnji i podršci i prof. Martinom Špeher.

Novosti

Psihološka pomoć

U prostorijama udruge provodi se psihološka grupna i individualna pomoć. Članovi mogu zatražiti psihološku pomoć

Terapijsko ronjenje

Na Gradskom bazenu Dino Makovac u Puli započelo je terapijsko ronjenje u suradnji sa Udrugom